Logga Kavya grå

Material
Alla smycken i webshopen är handgjorda av mig och finns i ett eller endast ett fåtal exemplar.

Jag använder mig av pärlor av glas, halvädelstenar, sötvattenspärlor, porslin, keramik, metall m.m. Andra material är konstläder, äkta läder och gummi. Alla metalldelar är köpta som nickelfria/nickelgodkända vilket innebär att dom uppfyller EU´s krav på metaller för smyckestillverkning. Det lödtenn som jag använder för text/bildsmycken är helt nickel-/och blyfritt. Metalldelarna är av silver/antiksilver/brons/kopparfärg alternativt silverpläterade (överdragna med ett tunt lager äkta silver). Krokar/stift till örhängen är gjorda av nickelfri metall eller av äkta silver.

Allergi
En del människor kan reagera på nickelhalter som ligger långt under de gränshalter som EU fastslagit som godkända. Har du fått konstaterat nickelallergi eller vet att du reagerar på vissa metaller är mina rekommendationer att endast använda smycken av äkta silver.

Skötselråd

  • Håll dina smycken borta från vatten (t.ex. tvätt/dusch/disk).
  • Förvara inte dina smycken i fuktiga utrymmen så som badrum.
  • Ta av dig smyckena när du tränar och ska sova.
  • Låt alltid parfym, bodylotion och liknande torka ordentligt innan du tar på dig dina smycken då dessa produkter kan missfärga dina smycken.
  • Olika metaller kan missfärga varandra så det är en bra idé att hålla dom åtskilda.
  • Sötvattenspärlor förvaras med fördel i linneduk eller smyckeskrin med ett mjukt material. De tycker inte om bomull eller plastpåsar då detta har en uttorkande effekt. Då och då kan man torka av sina sötvattenspärlor med en lätt fuktad trasa.
  • Silverpläterade smyckesdelar kan försiktigt putsas upp med exempelvis en microfibertrasa. Det är dock värt att veta att silverplätering slits naturligt med tiden och kan nötas bort så att metallen lyser igenom.
  • Förvara med fördel oäkta metallsmycken i lufttäta påsar, ex. små zip-lock påsar.
  • Lödda hängen (hängen med strandglas och bild/textsmycken) består av tenn/silver/koppar och kan precis som äkta silver putsas upp. Använd gärna med fibertrasa eller en speciell putsduk för att få upp glansen på metallramen och torka av glaset. Man kan även använda en liten mängd tenn/silverputs på ramen om så behövs (använd exempelvis tops/bomullsrondeller och torka efter med en ren trasa). Glaset rengörs enkelt med lite sprit på tops/bomullstuss. Precis som övriga smycken ska du undvika att duscha med ditt lödda smycke då vatten kan läcka in i rammen mellan glasskivorna.
 

Ju bättre du tar hand om dina smycken, ju längre håller de sig fina!